Συνολικές προβολές σελίδας

Λογοτεχνία ΄Γ Λυκείου-Τρίτο Στεφάνι Κώστας Ταχτσής (απόσπασμα)-Ανάλυση

 

 

Το τρίτο στεφάνι Κώστας Ταχτσής

(απόσπασμα)


Ο άντρας μου ήταν έμπορος. Πασίγνωστος στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Όπου ακούγανε πως είσαι κυρία Λόγγου, σου 'καναν δέκα τεμενάδες. Είχαμε σχέσεις με την καλύτερη κοινωνία. Μια φορά έβαλε κάλπη για να βγει και βουλευτής. Όπως όλοι οι άντρες, είχε κι αυτός μανία με τα πολιτικά. Μα κέρδισε τότε τις εκλογές ο Βενιζέλος. Ο άντρας μου ήταν βασιλικός ως το κόκαλο, και την ψυχή του έδινε για τον Κωνσταντίνο. Την εποχή εκείνη είχε αρχίσει ο διχασμός Κωνσταντίνου-Βενιζέλου. το σπίτι μας είχε καταντήσει πολιτικό κέντρο. Μαζευόντουσαν όλοι οι εξέχοντες βασιλικοί στο σαλόνι μας, και κάνανε συμβούλια επί συμβουλίων. Και δωσ' του αράδα τα τραπέζια. Ταΐζαμε τους χωριάτες για να τον ψηφίσουν. Την εποχή εκείνη δε σε ψήφιζε κανείς αν δεν του 'βαζες κάτι στο χέρι. Τα 'βλεπα και συγχυζόμουνα. Με το μικρό μου, το γυναικείο μυαλό, πρόβλεπα πως η ιστορία αυτή δε θα 'χε καλά ξεμπερδέματα. Κι εγώ αγαπούσα το βασιλιά, μα ήμουνα της γνώμης πως δεν έπρεπε ν' ανακατεύεται στα πολιτικά. «Τι πράματα είν' αυτά, βρε Γιάννη;» του 'λεγα. «Παράτα, κακομοίρη μου, τον Κωνσταντίνο κι άντε με το Βενιζέλο να φας ψωμί! Χαρά στην προκοπή που είδαμε και με τους βασιλιάδες! Αν, ο μη γένοιτο, χάσεις μια μέρα την περιουσία σου, θα γυρίσει άραγε ο Κωνσταντίνος να σε κοιτάξει;» Μα οι άντρες δεν έχουνε μυαλό. Είναι σαν τα παιδιά. Όλα τα θυσιάζουνε για μια ιδέα. Παρατούσε τις δουλειές του κι έτρεχε στη Χαλκιδική κι έβαζε λόγους. Έταζε στους χωριάτες λαγούς με πετραχήλια. Στο τέλος έφαγε τη χυλόπιτα. Περιουσία έχεις, σου λέει ο θεός. Ο κόσμος σ' υπολήπτεται. Έχεις μια οικογένεια που σε λατρεύει. Και δε σε φτάνει; Θέλεις να βγεις και βουλευτής; Στάσου να σου δώσω εγώ μια γερή στον πισινό να σε βάλω στη θέση σου… 

 

Ερωτήσεις  

1. Σε ποιο ιστορικό πλαίσιο αναφέρεται το απόσπασμα; Να το συνδέσετε με το πρόσωπο που αφηγείται.

Το απόσπασμα αναφέρεται στην εποχή του εθνικού διχασμού, όταν ξεκίνησε η ρήξη ανάμεσα στον βασιλιά Κωνσταντίνο και τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Η κυρία Λόγγου βλέποντας το σύζυγο της να αναμειγνύεται στην πολιτική αρχίζει να τον συμβουλεύει να μην ασχολείται ("μα ήμουνα της γνώμης πως δεν έπρεπε ν΄ ανακατεύεται στα πολιτικά") και μάλιστα τον προτρέπει ή να σταματήσει να ασχολείται ή να ταχθεί στο αντίπαλο στρατόπεδο με τον Βενιζέλο ("Παράτα, κακομοίρη μου, τον Κωνσταντίνο κι άντε με το Βενιζέλο να φάς ψωμί!").

 2. Να ερμηνεύσετε τη μεταφορά  "Στο τέλος έφαγε χυλόπιτα" με βάση τα λόγια της αφηγήτριας.

Η κυρία Λόγγου αναφερόμενη στον άνδρα της και στην προεκλογική του εκστρατεία χρησιμοποιεί τη μεταφορά "έφαγε τη χυλόπιτα". Με αυτήν τη μεταφορά η αφηγήτρια υπονοεί ότι ο σύζυγος της με την ανάμειξη του στην πολιτική, αδιαφόρησε για την οικονομική του ευρωστία και την αγάπη της οικογένειας του προς αυτόν. Στο τέλος τιμωρήθηκε για αυτό, αφού δεν εξελέγη βουλευτής.

3. Να εντοπίσετε δύο στοιχεία του αποσπάσματος που χαρίζουν ζωντάνια στο λόγο της αφηγήτριας.

Ο λόγος της κυρίας Λόγγου χαρακτηρίζεται από ζωντάνια και αυτό το χαρακτηριστικό επιτυγχάνεται με τη χρήση του ά ρηματικού προσώπου, ενικού ή πληθυντικού ("Mε το μικρό μου, το γυναικείο μυαλό, πρόβλεπα", "Eίχαμε σχέσεις με την καλύτερη κοινωνία"), αλλά και με τις ερωτήσεις ("Και δε σε φτάνει; Θέλεις να βγεις και βουλευτής;").

4. Να γράψετε έναν χαρακτηρισμό για τον άνδρα της αφηγήτριας και να τον παρουσιάσετε σε μια παράγραφο 80-100 λέξεων.

Μέσα από τα λόγια της αφηγήτριας ο άνδρας της κυρίας Λόγγου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απερίσκεπτος που θυσιάζει την οικογενειακή και επαγγελματική του ισορροπία για να εμπλακεί στην πολιτική ζωή ("Μα οι άντρες δεν έχουν μυαλό. Είναι σαν παιδιά. Όλα τα θυσιάζουνε για μια ιδέα"). Επίσης η τυφλή του αφοσίωση στον Κωνσταντίνο ("Ο άντρας μου ήταν βασιλικός ως το κόκαλο, και την ψυχή του έδινε στον Κωνσταντίνο") τον οδήγησαν σε λανθασμένες επιλογές που στο τέλος του στοίχισαν. 




Γαρεφαλάκη Έφη 
Εκπαι
δευτικός Φιλόλογος
Master στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση 
Φιλολογικά μαθήματα (Ηράκλειο - Γάζι - Αμμουδάρα) 
Τηλ. +30 694.956.3452