Συνολικές προβολές σελίδας

Έκθεση Λυκείου -Εργασία (Ρήση Γκαίτε "Όποιος δεν ξέρει ξένες γλώσσες...δική του") (Γαρεφαλάκη Έφη)





Να  σχολιάσετε την ρήση του Γκαίτε 
 ”  Όποιος  δεν ξέρει  ξένες γλώσσες , δεν ξέρει τίποτα από την δική του”

  Στην εποχή μας αναμφισβήτητα η γλωσσομάθεια έχει δέουσα  σημασία. Όταν  μαθαίνουμε  μια ξένη γλώσσα εκτός από το να αυξήσουμε το γνωστικό μας επίπεδο, ταυτόχρονα  βελτιώνεται  η  γνώση αλλά  και  ορθή  χρήση της δικής  μας  γλώσσας  της μητρικής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι  η γλωσσομάθεια είναι σαν ένας καθρέφτης που μπορείς να δεις τον εαυτό σου και να συνειδητοποιήσεις τη σπουδαιότητα και τη σημασία της δικής σου γλώσσας.
Αναντίλεκτα ο άνθρωπος που γνωρίζει μία ή περισσότερες ξένες  γλώσσες μπαίνει στη διαδικασία να συγκρίνει τη μητρική του γλώσσα με τις άλλες, ανακαλύπτοντας την μοναδικότητα αλλά και τη σπουδαιότητα της. Μέσα από την ξένη κουλτούρα και τις επιδράσεις που μπορεί να  ασκεί, διαπιστώνει κανείς την πολιτιστική συγγένεια  που υπάρχει  και αποκτά  σταδιακά  επίγνωση του λεξιλογικό πλούτου και της ιδιομορφίας που έχει η γλώσσα του.
Όπως είναι σαφές η γλωσσομάθεια έχει αξία για τον άνθρωπο, καθώς είναι και ένα εφόδιο για την εύρεση εργασίας αλλά και  για να σπουδάσει κάποιος και να ξεχωρίσει σε ξένα πανεπιστήμια. Ενώ ταυτόχρονα  μπορεί να μελετήσει  και μια ξένη βιβλιογραφία ή ευρωπαϊκή  λογοτεχνία. Μέσα από τη μελέτη ξένων γλωσσών, της νοοτροπίας τους, των παραδόσεων τους οδηγούμαστε στη συνειδητοποίηση της ιδιοτυπίας του έθνους μας.
Η  γλωσσομάθεια λοιπόν είναι ωφέλιμη  για τον άνθρωπο  καθώς τον  βοηθάει  να  καλλιεργήσει το πνεύμα του, τη μνήμη  και την κριτική του ικανότητα, αρκεί βέβαια να μην γίνονται υπερβολές με κίνδυνο για την αλλοίωση της μητρικής μας γλώσσας. Η ρήση λοιπόν του Γκαίτε « Όποιος  δεν ξέρει  ξένες γλώσσες, δεν ξέρει τίποτα από την δική του» αποδεικνύεται  βαθυστόχαστη και εύστοχη γιατί όσο καλύτερα μαθαίνει κάποιος μια ξένη γλώσσα τόσο  καλύτερα μαθαίνει και τη δική του μητρική γλώσσα.




 Γαρεφαλάκη Έφη
Master στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Ιδιαίτερα μαθήματα (Ηράκλειο - Γάζι - Αμμουδάρα) . 
Τηλ. +30 694.956.3452