Συνολικές προβολές σελίδας

TGSOL-531D Τεχνολογία και Εκπαίδευση

ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
1η διδακτική ώρα
Προδραστηριότητα

 Πάτα την Εικόνα
Πάτησε πάνω στην εικόνα

Κύκλος δραστηριότητων

Α) δραστηριότητα




Β) Σχεδιασμός

https://www.educaplay.com/learning-resources/5028443-8.html
Πάτησε πάνω στην εικόνα


2η διδακτική ώρα
Εστίαση στη γλώσσα
Α) Ανάλυση

Κείμενο

Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή και το αδυνάτισμα

Φίλοι και φίλες, σήμερα έχουμε κοντά μας το διαιτολόγο κύριο Αναγνώστου για να μας εξηγήσει τι είναι αλήθεια και τι μύθος σχετικά με όλες αυτές τις θεωρίες που αναπτύσσονται για τις επίπονες δίαιτες. Καλημέρα κύριε Αναγνώστου.
-Καλημέρα. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
-  Ο κόσμος μας ρωτάει τη γνώμη σας για τις δίαιτες αστραπή.
-Οι απαιτητικές δίαιτες που απαγορεύουν κάποιες κατηγορίες τροφίμων μπορεί αρχικά να δείχνουν ότι έχουν αποτέλεσμα, αλλά μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία. Αυτό συμβαίνει πρώτον γιατί οι πιο πολλοί άνθρωποι κουράζονται γρήγορα από τις "απαγορεύσεις" και δεύτερον γιατί οι δίαιτες αυτού του τύπου δεν παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ο οργανισμός γίνεται αδύναμος. Καλό είναι λοιπόν, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε, να διαλέξουμε μια διατροφή που θα οδηγήσει σε μικρή απώλεια βάρους ανά εβδομάδα. Χρειάζεται σωστή επιλογή τροφίμων με μέτριες διατροφικές μερίδες σε συνδυασμό με την καθημερινή σωματική άσκηση. Αυτός είναι ο πιο καλός τρόπος για να χάσουμε βάρος  και να μειωθεί το πάχος.
-Μάλιστα. Είναι αλήθεια ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το γκρέιπ-φρουτ, το σέλινο βοηθούν να κάψουμε λίπος και να χάσουμε βάρος;
-Η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να κάψουν λίπος. Ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να οδηγήσουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού μας (τον τρόπο δηλαδή που το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια) για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δεν προκαλούν την απώλεια βάρους. Είναι απαραίτητο για να χάσουμε βάρος και να είμαστε σωματικά πιο δραστήριοι να μειώσουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε.
-Τα φυσικά ή τα φυτικά προϊόντα απώλειας βάρους είναι ασφαλή και αποτελεσματικά;
-Ένα προϊόν απώλειας βάρους που ισχυρίζεται ότι είναι "φυσικό" ή "φυτικό" δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές. Υπάρχουν πολλά προϊόντα που περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία μας και πρέπει να προσέχουμε. Στην Ελλάδα υπάρχουν ορισμένα εγκεκριμένα προϊόντα για αδυνάτισμα τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανήκουν στην κατηγορία των φαρμάκων και χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Επίσης η δίαιτα είναι αναγκαία σε περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας. Καλό είναι ο κόσμος να μιλάει με το γιατρό του πριν χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν απώλειας βάρους. Δεν υπάρχουν μαγικά χάπια.
-Μπορεί κανείς να αδυνατίσει με το να τρώει  ό, τι θέλει;
- Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο περιορισμός του αριθμού των θερμίδων και  η αύξηση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας. Γι αυτό προτείνω στους ακροατές μικρότερες ποσότητες φαγητού και να επιλέγουν τρόφιμα που είναι χαμηλά σε θερμίδες.





Β) Πρακτική

  δραστηριότητα
https://learningapps.org/display?v=p3csp0p6t19
Πάτησε πάνω στην εικόνα


                                                                                                                        2η δραστηριότητα


3η δραστηριότητα


4η δραστηριότητα για το σπίτι
 
Αναζητήστε στο διαδίκτυο κείμενα που περιέχουν συμβουλές για την καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού ή την υγιεινή διατροφή και καταγράψτε τις σημαντικότερες οδηγίες που πρέπει να ακολουθεί κάποιος. Στο επόμενο μάθημα παρουσιάστε προφορικά τις απαντήσεις σας.

Κλείσιμο μαθήματος



3η διδακτική ώρα

Προδραστηριότητα
Κύκλος δραστηριότητων

Α) δραστηριότητα

Β) Σχεδιασμός



4η διδακτική ώρα

Εστίαση στη γλώσσα
Α) Ανάλυση
Κείμενο


Τις ημέρες που κουραζόμαστε πολύ πνευματικά και έχουμε ψυχική πίεση και έντονο άγχος, η διατροφή μας παίζει το σημαντικότερο ρόλο. Επομένως και σε αυτή την εξεταστική πρέπει να ακολουθούμε μερικές συμβουλές για καλύτερη απόδοση, συγκέντρωση και μεγαλύτερη απομνημόνευση. Αν θέλετε λοιπόν να τονώσετε τον οργανισμό σας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο σας συνιστώ να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές....


1. Νερό με λεμόνι: Βάλτε στο καθημερινό διαιτολόγιό σας μία κούπα χλιαρό νερό με στυμμένο λεμόνι μέσα, κάθε πρωί, και θα ενθουσιαστείτε από την αλλαγή στη διάθεση και στην υγεία σας.
2. Πάντα πρωινό: Αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα για την πνευματική απόδοση, άρα μη το ξεχνάτε. Άτομα που δεν τρώνε πρωινό παρουσιάζουν έντονη κούραση, κόπωση, είναι νευρικοί και σπάνια μπορούν να αποδώσουν σωστά. Το αντίθετο λοιπόν αποτέλεσμα από αυτό που ζητάμε στην εξεταστική περίοδο.
3. Τακτικές ώρες: Να τρώτε κάτι ελαφρύ και σε μικρή ποσότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 3-4 ώρες. Έτσι ώστε ο εγκέφαλός σας να τροφοδοτείται με γλυκόζη, διότι  είναι απαραίτητη για την περίοδο της εξεταστικής.
4. Υγιεινά Σνακ: Αν θέλετε να φάτε κάτι ελαφρύ τις ώρες που θέλετε να ξεκουραστείτε από το πολύ διάβασμα, προτιμήστε να φάτε φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά ή σπιτικές πίτες. και δώστε βάση στα προϊόντα ολικής άλεσης. Προτού μπείτε στον πειρασμό να φάτε ζάχαρη και πολλά λιπαρά σκεφτείτε ότι μειώνουν την απόδοση σας.
5. Τρώμε πάντα στο σπίτι: Το σπιτικό φαγητό είναι πιο ποιοτικό από το γρήγορο φαγητό, άρα αποφεύγετε τα φάστ φουντ, που είναι η έυκολη λύση. Είναι γνωστό ότι στην εξεταστική περίοδο το μαγείρεμα είναι χάσιμο χρόνου αλλά όσο μπορείτε να μην καταναλώνετε έτοιμα φαγητά, καθώς το μόνο που κάνουν είναι να σας καθυστερούν πνευματικά.
6. Να Αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα και τα βαριά φαγητά, τηγανητά και τα πολλά αλλαντικά αυξάνουν τον πόνο στο στομάχι και δημιουργούν υπνηλία και χαλάρωση. Επομένως η ιδανική λύση είναι μικρά γεύματα και αφού δώσετε προσοχή στο βραδινό σας,  το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας θα καταλάβετε ότι ο καλός ύπνος επιδρά στην πνευματική απόδοση.
7. Περιορίστε τα γλυκά: Η κατανάλωση πολλών γλυκών, ζάχαρης και αναψυκτικών μειώνει την ενεργητικότητα και μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και πνευματική κόπωση.
8. Να πίνετε συνέχεια  πολλά υγρά: Οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά είναι αυξημένες, ειδικά σε περιόδους πνευματικής εργασίας, όπως στην εξεταστική. Πιείτε νερό, χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης, γάλα, φρούτα και λαχανικά.

Με αυτές τις συμβουλές θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο και οι πιθανότητες επιτυχίας και σ' αυτή την εξεταστική είναι δεδομένες.





Σύννεφο λέξεων


Β) Πρακτική 
 

1η  δραστηριότητα



2η  δραστηριότητα



3η  δραστηριότητα



4η  δραστηριότητα

Παιχνίδι ρόλων



  • Ρόλος Α. Θέλετε να χάσετε 9 κιλά, αλλά δυσκολεύεστε να κάνετε δίαιτα. Η φυσική σας κατάσταση δε σας βοηθάει σε αυτή την προσπάθεια. Αποφασίζετε να επισκεφτείτε έναν διατροφολόγο, του παρουσιάζεται το πρόβλημα σας και του ζητάτε να σας δώσει συμβουλές και οδηγίες για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα και πιο καλή υγεία.



  • Ρόλος Β. Είστε ο διατροφολόγος. Ο πελάτης που θέλει να χάσει κιλά έχει πρόβλημα παχυσαρκίας και γι’ αυτό δυσκολεύεται να χάσει κιλά. Του προτείνετε να μειώσει τις μεγάλες ποσότητες φαγητού και να ξεκινήσει σωματική άσκηση. Του δίνεται οδηγίες και συμβουλές για να φτάσει στον επιθυμητό στόχο.



Κλείσιμο μαθήματος



Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης