Συνολικές προβολές σελίδας

Εκπαιδευτικά βίντεο από την Φιλόλογο σας

Εκπαιδευτικά βίντεο από την Φιλόλογο σας
Για τα παιδιά που θέλουν να περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο δημιουργικά!
Για τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας!




 

Νίκος Καζαντζάκης

Ο Στέλιος Μάινας παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο γνωστός ηθοποιός, περιδιαβαίνει το άγριο κρητικό τοπίο. Περπατά στο λιμάνι και στα τείχη του Ηρακλείου, αλλά και στην Αίγινα και στην Αθήνα. Καλεί όλους να ακολουθήσουν τα βήματα του Καζαντζάκη στο γεωγραφικό και πνευματικό ταξίδι της ζωής του. Αυτή η πορεία, μαζί με το σπάνιο φωτογραφικό, και οπτικοακουστικό υλικό και τις μαρτυρίες και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον γνώρισαν και μελέτησαν τη ζωή και το έργο του, σχηματίζει τη «βασανισμένη» και ελεύθερη μορφή ενός σύγχρονου Οδυσσέα. Ένας Οδυσσέας που ταξίδευε από τόπο σε τόπο και από ιδέα σε ιδέα χωρίς να στέκεται να ησυχάσει πουθενά. Για τον Νίκο Καζαντζάκη μιλούν: ο Γιώργος Γραμματικάκης, η ποιήτρια και βαφτισιμιά του Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η συγγραφέας και καθηγήτρια βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης Αγγέλα Καστρινάκη. Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης... ο Νίκος Καζαντζάκης την Τετάρτη 09/01, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ!

Κωνσταντίνος Καβάφης

Έλληνας στην καταγωγή, Αλεξανδρινός στο πνεύμα, ένας σπουδαίος ποιητής, o Κωνσταντίνος Καβάφης παρουσιάζεται από τον Δημήτρη Λιγνάδη στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης», που θα προβληθεί την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 23.15 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης αναζητά τα ίχνη του ποιητή, στην αγαπημένη του Αλεξάνδρεια, την πόλη που επέλεξε να περάσει όλη του τη ζωή. Στα σοκάκια της πόλης, στα καφενεία, στα ξενοδοχεία, στις πλατείες, στις γωνιές που ο ποιητής σύχναζε και στο σπίτι του, που διατηρείται όπως ήταν και στεγάζει σήμερα το Μουσείο Καβάφη. Η Αλεξάνδρεια σήμερα δε θυμίζει σε τίποτα την πόλη των ελληνιστικών χρόνων, που υπήρξε καταφύγιο των καλλιτεχνών, των ποιητών και των λογίων από όλη τη Μεσόγειο, με την περίφημη Βιβλιοθήκη. Αλλά ούτε μπορεί να διακρίνει κανείς ίχνη από την κοσμοπολίτικη πόλη των αρχών του 20ου αιώνα, όταν οι Έλληνες αποτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό των Ευρωπαίων ελέγχοντας τη διακίνηση των τροφίμων, των τσιγάρων και του πολυτιμότατου τότε βάμβακος. Ο Καβάφης έζησε την δεύτερη περίοδο ανάπτυξης της Αλεξάνδρειας, αλλά αγάπησε την πρώτη. Έμαθε κάθε λεπτομέρεια για την εποχή αυτή που τον γοήτευε και την επεξεργάστηκε στην ποίησή του. Το ελληνιστικό παρελθόν της πόλης σφραγίζει το έργο του. Μελετητές του έργου του και σύγχρονοι ποιητές απ' όλο τον κόσμο, μιλούν για το ποιητικό του σύμπαν, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ποίησής του και για τα στοιχεία που την καθιστούν τόσο οικουμενική και διαχρονική. Το έργο του επηρέασε όσο κανένα άλλο τη σύγχρονη ποιητική δημιουργία, μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες, διδάσκεται και διαβάζεται ακόμη σα να γράφτηκε σήμερα. Στο επεισόδιο μιλούν ο Γερμανός ποιητής Γιόακιμ Σαρτόριους, οι ποιητές Νάνος Βαλαωρίτης και Χάρης Βλαβιανός, ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας, ο συγγραφέας Έντμουντ Κήλυ, ο Μανώλης Μαραγκούλης, διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, Αιγύπτιοι ποιητές κ.α..  

Γιώργος Σεφέρης

 Ο Γιώργος Σεφέρης με παρουσιαστή τον Γιώργο Κιμούλη. Μιλούν οι : Άννα Λόντου, κόρη της συζύγου του Σεφέρη Μαρώς, ο πανεπιστημιακός, συγγραφέας και βιογράφος του Σεφέρη Ρόντρικ Μπίτον , ο Έντμουντ Κήλυ, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και μεταφραστής του Σεφέρη, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο συγγραφέας Σάββας Παύλου. 


Πλάτωνας 

Ο Πλάτων ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από την Αθήνα, ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλους. Το έργο του, που με τη μορφή φιλοσοφικών διαλόγων έχει σωθεί ολόκληρο, · άσκησε τεράστια επιρροή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και γενικότερα στη δυτική φιλοσοφική παράδοση μέχρι και σήμερα. 


 

Περικλής

Ο Περικλής του Ξανθίππου ο Χολαργεύς ήταν αρχαίος Έλληνας Αθηναίος πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός του 5ου αιώνα π.Χ., γνωστού και ως «Χρυσού Αιώνα», και πιο συγκεκριμένα της περιόδου μεταξύ των Περσικών Πολέμων και του Πελοποννησιακού Πολέμου

 

Η Φόνισα (Παπαδιαμάντη)
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας του Α. Παπαδιαμάντη είναι η Φραγκογιαννού,μία ηλικιωμένη χήρα,η οποία έζησε μια βασανισμένη ζωή ως παιδί,ως σύζυγος,ως μητέρα και ως γιαγιά, μαθημένη πάντα να υπηρετεί χωρίς αντιρρήσεις τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της.Η πείρα τής δίδαξε ότι η ζωή για μια γυναίκα είναι γεμάτη βάσανα και η θεωρία της ήταν ότι η γέννηση ενός κοριτσιού δεν φέρνει παρά δυστυχία,όχι μόνο στο ίδιο το παιδί,αλλά και στην οικογένειά του,ιδίως αν είναι φτωχή. Της γίνεται έμμονη ιδέα ότι η μοίρα την έχει τάξει να σώσει τον κόσμο απαλάσσοντάς τον από μικρά κορίτσια.Τα επόμενα εγκλήματά της έχουν για θύματα τρία μικρά αθώα κοριτσάκια, χωρίς καθόλου τύψεις,αλλά και χωρίς να είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει το κακό που έχει κάνει.Η χωροφυλακή την υποψιάζεται και αποφασίζει να τη συλλάβει,με αφορμή όμως ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει.Ένα κοριτσάκι πνίγηκε μέσα σ' ένα πηγάδι και κοντά του βρισκόταν η Φραγκογιαννού.Αν και ευχήθηκε να πνιγεί το παιδί,η ίδια ποτέ δεν το έσπρωξε. Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τους χωροφύλακες,η Φραγκογιαννού αποφασίζει να καταφύγει στο ερμητήριο ενός ασκητή και να του εξομολογηθεί τα αμαρτήματά της.Τη στιγμή όμως που προσπαθεί να ξεπεράσει ένα στενό πέρασμα,η παλίρροια την προλαβαίνει και η γερόντισσα πεθαίνει,ανάμεσα στην ανθρώπινη και τη θεία δίκη. Η νουβέλα έχει ανεβεί και στη σκηνή ως θεατρική παράσταση, έχοντας δεχθεί μία σειρά διασκευών από πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες.Εδώ,η κινηματογραφική ταινία,σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη,με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Αλκαίου.Το 2014 ανέβηκε στη σκηνή και ως όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ιωάννης Καποδίστριας

 Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.

Η καταστροφή της Τροίας και οι περιπέτειες του Οδυσσέα 

Τρωικός πόλεμος

Οδυσσέας

Ηρακλής

Μύθοι Αισώπου

Οι 12 θεοί του Ολύμπου

Χιονάτη

Η ωραία κοιμωμένη

Οι 12 άθλοι του Αστερίξ

Λούκι Λουκ, η μπαλάντα των Ντάλτον

Ρομπέν των δασών

Ο θρύλος του Ζορρό

Το βιβλίο της ζούγκλας

Ποκαχόντας

Μουλάν

Ο βασιλιάς των λιονταριών

Τζένγκις Χαν

Το μυστηριώδες νησί

Περιπέτειες στην χώρα του Οζ

Στρουμφάκια

Αστυνόμος Σαΐνης, η μυστική φόρμουλα

Ντένις ο τρομερός  

Το ασχημόπαπο 

Ο Τζακ και η φασολιά

Ιησούς


Να μαθαίνω γράμματα E1 - Από την Άλωση ως τον Όθωνα